O firmie

Belgijskie piwa górnej fermentacji

Firma Belgium’s Best jest największym importerem piw belgijskich górnej fermentacji w Polsce. Obecna na rynku polskim od 2006r. dostarcza piwo do klientów na terenie całej Polski.W swojej ofercie posiada ponad 300 różnych rodzajów piwa w butelkach oraz beczkach z ponad 30 belgijskich browarów oraz zestawy prezentowe piwo + szklanka.

Od niedawna firma wprowadziła do swojej oferty również piwa z innych krajów takich jak: Anglia, USA, Dania, Holandia, Polska, Szkocja i Włochy.

Od 2016 roku oferuje również francuskie szampany i wina.

Zapraszamy na przygodę z zupełnie nowymi doznaniami. To przygoda dla ludzi gotowych na odkrywanie nieznanych fascynujących światów.
Belgijskie piwa, dzięki różnorodności gatunków, smaków oraz kolorów,  posiadają reputację trunków o bardzo wysokiej jakości. Aby zrozumieć złożoność występowania tak wielu rodzajów piwa należy cofnąć się w czasie.

Belgia położona jest w środku Europy, gdzie spotykały się armie wielu narodowości. Mówi się, że: „belgijskie pola sa tak żyzne, ponieważ krew nie zdążyła na nich jeszcze wyschnąć”. Na przestrzeni 2000 lat, w wyniku militarnych konfliktów, powstało wielokulturowe państwo federalne. Regionalne ośrodki charakteryzują nie tylko różne języki czy kulturę, ale również różne smaki piwa, np. ze Wschodniej Flandrii pochodzą ciemne piwa „ale”, z prowincji Hainaut pochodzą piwa „saisons”, a na zachód od Brukseli powstają wyśmienite piwa „lambic”.

Przedstawione przez nas browary są spadkobiercami wieloletniej (czasem nawet wielowiekowej) tradycji warzenia piwa, skupiające efekty swojej pracy na jakości swoich produktów.
Proces produkcyjny górnej fermentacji przebiega w temperaturach od 15 lub nawet 25°C, w ciągu 3 - 5 dni. Przed rozlaniem piwa do butelek umieszcza się w nich drobne ilości wysokiej jakości drożdży, które leżakowane są w dodatkowo od 2 do 3 tygodni w ciepłych piwnicach, gdzie odbywa się druga fermentacja.
Wśród najbardziej znanych piw górnej fermentacji należy wymienić: ale, pale, piwa trapistów, jęczmienne, pszeniczne, białe oraz specjalne.